Sunday, 5 January 2014

on paper!

The thing on the previous post for those of you who read Finnish was that my photography has been featured on the local newspaper Kaleva! Yay! To be honest, I wrote the article myself, so it may not be as grand as I first made it seem like. However, I'm really happy. The orange photo looks amazing on print (too)! Not that most of you could read it anyway, but the link below leads to the internet version of the article.
--
Tämän päivän Kalevan Patteri-sivulla (sivu K23) on juttu minun valokuvausharrastuksestani! Totta puhuen olen kirjoittanut jutun itse, mutta minusta se on aika hurjaa silti! Varsinkin tuo savukuva näyttää tosi hyvältä printattuna! Tässä on vielä linkki jutun nettiversioon:

http://www.kaleva.fi/teemat/nuoret/kuva-kertoo-tarinan/652563/


3 comments:

 1. Kirjoitan suomaksi tämän tekstin. Ensin ajattelin parodioida suomalaista keittiöenglantia, mutta olkoon. Sanotaan vaikka, että kirjoittaakseen kansainväliselle yleisölle, pitää osata kieli sanontoineen ( sayings) siten ettei sen lukeminen aiheuta myötähäpeää, kuvatkin jäävät silloin toisarvoisiksi.
  Usein sanotaan, että nuoria valokuvaajia pitää kannustaa uralle, varsinkin jos on vanha ammattilainen. Minulla on toinen näkemys. Valokuvaajan työllä on valtava, käsittämätön mutta perusteeton hype. Miksi, se ei ole minulle koskaan auennut 40 vuoden lehtikuvaajarupeamasta huolimatta.
  Tässä maassa vakituisia valokuvaajan työpaikkoja aukeaa vuodessa alle 2-5 ja tilanne pahenee koko ajan. Niinsanotut valokuvataiteilijta elävät apurahoilla, joista on valtava kilpailu. Senverran tuen- että aikoessaan ns. taiteilijaksi kannattaa jollain konstilla rekisteröityä suomenruotsalaiseksi..silloin elää mukavasti loppuelämänsä, heillä riittää rikkaita säätiöitä.
  .
  Tämän postauksesi kuvissa ensimmäisessä --- metsässä istuu vihaisen näköinen nainen, jolla pullo ja siinä kiinni ilmapallo, naista ympäröi oranssi savu tms. Naisen amputoidut pulskahkot jalat kiinnittävät huomiota ensin. Sitten asian ohittaa, koska en löydä kuvasta sellaista johon kiinnittyä. Mietin vain, että miksi rouva kyykkii puskossa pahassa asennossa ja on lähettämässä pientä säähavaintolaitetta taivaalle. Toisessa kuvassa yksijalkainen rouva on uimassa vaatteet päällä. Tätä aihetta on tahkottu viimeiset 5 vuotta maailman amatöörisivuilla tuhansia kertoja, jostain syystä nyt on vallalla trendi nimeltä nainen ja vesi ja variaatioita piisaa.
  Kysymys kuuluukin…miksi?
  Perusvalokuvauksen osaaminen on valokuvauksen lähtökohta, sitten tulee metafora ja sen saa aikaan vain lukemalla ja paljon sittenkin. Se että vie jotakin jonnekin ja laittaa sen jonkun jotenkin hassusti tekemään jotain omituista toimii valokuvaajan kavereille aikansa ja saa aikaan kuuluisia: "Ihana kuva, hienot värit"..kommentteja. Mutta riittääkö se? Minusta jokaisen nuoren valokuvaajaksi aikovan kannattaa tarkoin miettiä lähteekö alalle, jolla ei ole minkäänlaisia tai äärettömän pieniä mahdollisuuksia työllistyä..Harrastuksena alue on kerrassaan mainio kunhan koettaa keksiä jotain omaa, se toki on vaikeaa.

  Jore Puusa
  Lehtikuvaaja, kuvajournalismin opettaja, eläkeputkessa:
  Kerava

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos kommentistasi, Jore. Siitä huomaa, että olet antanut kommentille ja valokuvilleni aikaa ja ajatusta. Olen useaan otteeseen blogissani kehottanut lukijoita antamaan palautetta ja kritiikkiä, mutta siitä huolimatta se on erittäin harvinaista. Tästä syystä arvostan suorasanaisuuttasi erittäin paljon, enkä yhtään vähemmän sen perusteella, mitä maineestasi on minunkin korviini kantautunut.
   Olen itsekin vakavasti miettinyt joitain niistä asioista, joista minua neuvot. Tiedostan sen riskin, jonka otan valitessani alakseni valokuvauksen, niin lopullista kuin se 18 vuoden iässä onkin. Olen myös paljon pohtinut sitä, mitä tarkoittaa olla taiteilija ja onko se sellaista, mitä itse haluaisin olla.
   Tuttuna asiana korvaani särähtävät myös valokuvieni sisällön satunnaisuus ja englannin kielellä kirjoittaminen. Kielen suhteen tulin jo kauan sitten siihen lopputulokseen, että kieltä oppii vain sitä käyttämällä, ja joka häiriintyy virheellisestä kielestäni, tuskin välittää epäammattimaisista kuvistanikaan. Tai niin minä ennen kommenttiasi luulin. Todellakin, kuvani ovat epäammattimaisia niin teknisen osaamisen kuin sisällönkin suhteen, koska en ole ammattilainen. Voit olla eri mieltä, mutta itse ajattelen, että minkään tekemisen lähtökohtana ei tarvitse olla täydellistä osaamista, ja varsinkaan sitä osaamista minä ainakaan henkilökohtaisesti en saa pelkistä kirjoista.

   Delete
 2. Moi.
  Kirjoitin vastauksen mutta blogger nielaisi sen. Gulp.
  Eikä ollut eka kerta.
  Vaihdetaan mailiin, jos kiinnostaa keskustella valokuvauksesta...
  jore.puusa ät kolumbus.fi

  ReplyDelete